RSI - Repetitive Strain Injury

Wat is RSI?

RSI is een verzamelterm voor verschillende spier- en gewrichtsklachten, ontstaan door herhalende beweging waardoor continu spanning (stress) op dezelfde spieren staat, die daardoor worden overbelast.
RSI - Repetitive Strain Injury

Oorzaken van RSI

Eenzijdig repeterende beweging in de (fijne) spiermotoriek, tegenwoordig vaak door beeld-schermwerk waardoor overbelasting ontstaat in vingers, polsen, armen, schouders en nekregio. Vaak in combinatie met hoge werkdruk, perfectionisme en mentaal ‘alles op de nek dragen’. RSI kan ook ontstaan in andere lichaamsdelen a.g.v. repeterend werk.

Gevolgen van RSI

  • Koud of doof/dood gevoel
  • Tintelingen
  • Chronische pijn
  • Stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Nekpijn
  • Bewegingsbeperkingen
  • Krachtverlies

Behandeling van RSI

Naast de basisbehandeling, waarin bekken, rug en nek worden behandeld, kan er specifiek op de schouder, elleboog, arm en hand gewerkt worden. Zodra de spanning afneemt, kunnen de klachten minder worden en zelfs helemaal verdwijnen. Naast de behandeling is het van belang om met cliënt te kijken waar de overbelasting ontstaat en wat hierin aangepast kan worden, vaak i.c.m. met lichaamshouding en beweging.

Praktijkvoorbeeld:
RSI-achtige klachten in rechter hand, arm en schouder

Ik ben bij BSR gekomen met RSI achtige klachten in mijn rechter hand, arm en schouder. Mijn practitioner legt goed uit wat ze gaat doen, hoe het werkt en wat je kunt verwachten. Ze neemt de tijd om naar je te luisteren en je voelt dat je klachten serieus worden genomen. Ik merkte vanaf de eerste behandeling dat het van alles deed in mijn lichaam en veel in gang zette. Inmiddels gaat het een heel stuk beter en zijn de klachten grotendeels weg.  (na 8 release behandelingen). Ik heb gemerkt dat het positief werkt om voldoende rust te nemen na de behandeling en zo het genezingsproces van je lichaam extra te ondersteunen. Als de klachten straks in zijn geheel weg zijn zal ik terug blijven komen als onderhoud van mijn lichaam, omdat ik heb gemerkt dat we onbedoeld veel spanning vast zetten in ons lichaam en dit niet direct tot hinderende klachten hoeft te leiden, maar dit uiteindelijk wel zal gaan doen.

- Cliente, 38 jaar