Nekklachten

Wat zijn nekklachten?

Nekpijn is een zeurende pijn die men voelt aan één of beide kanten van de nek of bovenop de schouders. De pijn kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een aanrijding, of geleidelijk ontstaan. De nek is sterk en kwetsbaar tegelijk; het lichaam beschermt de nek omdat op deze plek het ruggenmerg vanuit het brein de wervelkolom ingaat en van daaruit hebben de hersenen contact met al het weefsel in het lichaam. Het hele lichaam wordt bestuurd door de hersenen via het zenuwstelsel en dat gaat grotendeels via het ruggenmerg. Nekklachten ontstaan door overbelasting van het beschermende spierharnas dat om de nekwervels zit. Deze spieren kunnen dan na verloop van tijd meer pijnklachten geven. Reflexmatig werkende spieren zorgen ervoor dat het hoofd (en dus het brein) zoveel mogelijk in balans is, hetgeen weer belangrijk is voor ons evenwichtsorgaan en functionaliteit van onze ogen.
Nekklachten

Oorzaken van nekklachten

  • Verkeerde houding (veelvuldig kijken op smartphone)
  • Whiplash/trauma/ongeluk
  • Hoofd stoten
  • Verkeerde beweging (draaiend-knikkend)
  • Emoties (optrekken schouders/aanspannen nek)
  • Onderliggende oorzaken: artrose, stijve spieren, osteoporose of nekhernia

Gevolgen van nekklachten

  • Koud of doof/dood gevoel in armen en handen
  • Tintelingen in handen en armen
    (Chronische) hoofdpijn
  • Stijfheid van nek
  • Hoofdpijn
  • Nekpijn
  • Bewegingsbeperkingen
  • Krachtverlies

Behandeling van nekklachten

Met BSR wordt onder andere gekeken naar de bovenste wervels (nekwervels) en daarnaast ook naar de rest van de wervelkolom en worden diverse spieren bij de behandeling betrokken. Het komt vaak voor dat nekklachten ontstaan in combinatie met onderrugklachten. Dit komt door de lange rugspieren (erector spinae) die van heiligbeen tot occiput lopen. Vastgezette spanning in de onderrug kan daarmee zorgen voor nekklachten en hoofdpijn. Tijdens de releases wordt de vastzittende spanning opgezocht en vervolgens laag voor laag losgemaakt. De basis Body Stress Release richt zich op alle belangrijke punten in de nek waar spanning zich kan ophopen en vastzetten. Daarnaast is het heel belangrijk dat de practitioner de cliënt ook begeleidt bij het inzicht krijgen in de oorzaak en de gevolgen van de nekklachten. Hiervoor kunnen oefeningen of zelfhulptips gegeven worden. Indien na de eerste 3 releases klachten nog niet verminderd zijn, kunnen extra releases worden ingezet, zoals release van C3-C4 (scissors) of Lamina Tilts (C1-T1).
Praktijkvoorbeeld:
Nekklachten
Meisje van 1 jaar en 4 maanden kwam bij een practitioner met diverse klachten zoals humeurig, niet willen lopen, luierpijn, niet willen slapen en eczeem. Het meisje had deze klachten enkele weken en de moeder wist niet meer wat ze moest doen. Tijdens de intake blijkt bij het doorvragen dat het meisje van het ouderlijk bed was op haar hoofd en dat de klachten daarna begonnen zijn. Ook op de kinderopvang was het opgevallen dat het meisje niet zichzelf was. Gedurende de release lag het meisje heel rustig op haar moeder behalve tijdens het losmaken van de spanning in haar nek. Het was heel duidelijk dat dit bijzonder gevoelig was. Na de 1e release stuurde de moeder ’s avonds een bericht dat het al veel beter ging met het meisje en na de 2e release was ze weer de oude, dus zonder luierpijn, niet meer humeurig en kon ze weer gewoon lopen en spelen. Uitleg: tijdens de val op haar nek waren o.a. de lange rugspieren beschermend samengetrokken en lieten niet meer los met als gevolg dat het optillen van de billetjes heel pijnlijk was en ook het gewoon lopen.